SINNENA

SINNENA - ett udrag ur Ett Barns Första År

Spädbarn är nyfikna. De vill veta vad som pågår omkring dem, de vill se, höra, lukta, känna och smaka på allt de kan. På det viset samlar de in oerhörda mängder information under det första levnadsåret, och detta är grunden till all inlärning. Men innan de ens kan börja detta långsiktiga arbete måste de kunna uppfatta den information de ska tillägna sig. Här kommer de fem sinnena in: syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Vi tar dem för givna, men för spädbarnet öppnar de en helt ny värld av kunskap.

Synen
Spädbarn ser tydligt redan från födseln. De har lättast att ställa in skärpan på föremål som befinner sig omkring tjugotre centimeter från ansiktet, allt annat blir lite suddigt. Det är samma sak som att vara ganska närsynt som vuxen. Spädbarn ser i färg, och det verkar styrkt att de har viss hum om avstånd och perspektiv redan som nyfödda. Det första ett spädbarn tittar på är oftast sin mammas ansikte. Det fascinerar barnet och det är mer intresserad av det mänskliga ansiktet än av något annat. Ofta härmar barnet sin mammas eller pappas minspel - gapar t.ex om någon av dem gör det - och visar att barnet inte bara ser utan också kan bedöma ett ansiktsuttryck. Detta är intressant. Det tyder på att en nyfödd, som aldrig har sett sig i spegeln, vet att han har en mun som kan öppna sig på samma sätt som mammas eller pappas. Barnet verkar veta redan från början att de är utav samma art.

Hörsel
Spädbarn hör utmärkt redan från födseln. De hör faktiskt höga ljudfrekvenser bättre än vuxna. Detta kan förklara varför de reagerar så starkt på vissa ljud som vuxna knappt kan höra alls. Precis som den nyfödde är fascinerad av det mänskliga ansiktet är han också intensivt intresserad av mänskliga röster, i synnerhet sin mammas och pappas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0