SINNENA

SINNENA - ett utdrag ur Ett Barns Första År

Lukt & Smak
Spädbarn känner lukt och smak från födseln, även om de kanske inte tycker bäst om samma lukter och smaker som vuxna. De kan t.o.m verka förtjusta i vissa lukter som vuxna finner vidriga. Nästan alla barn tycker om söta saker redan från början, och induviduella tycken brukar ge sig till känna vid avvänjningen.

Kroppsuppfattning
Som vuxna vet vi självklart var våra olika kroppsdelar befinner sig i förhållande till varandra. Vi vet var vi har händer och fötter och behöver inte tänka innan vi rör dem. Men en nyfödd vet inte instinktivt var han har händerna. Så småningom "hittar" han dem - först genom känsel vid omkring sex veckors ålder och senare genom synen. Ett tremånaders barn kan t.ex hålla i en skallra om man sätter den i handen på honom, men han kan inte titta på den på samma gång. Han kan t.om. råka slå den i ansiktet på sig själv - det visar att han inte kan samordna synen och handrörelserna ännu. Men skallrans ljud kan fånga hans uppmärksamhet och få honom att titta på handen coh skallran i den.
Barnet lär sig gradvis att sträcka sig efter saker och ting. Vid tremånader ålder måttar han grovt mot olika föremål och slår till dem med handflatan. Omkring en månad senare sträcker han ut handen lite försiktigare, tittar först på sin hand och bedömer var den befinner sig innan han vänder blicken mot föremålet. Sedan flyttar han handen igen och upprepar prodecuren tills han får tag i det.
Men vid sex månaders ålder vet han precis var han har handen, och nu ser han också föremålet tydligt. Alltså sträcker han sig efter den med elegans och precision. Det visar hur väl han kan samordna blick och handrörelser. Nu kan han ta vad han vill ha.


Nu är ju Belle 4 månader och det stämmer verkligen hur mycket som förändras under en månad när man talar om hennes kroppsuppfattning. Innan fick man sätta allting i händerna på henne för att hon skulle kunna greppa tag i saker & ting. Nu kan man lägga hennes leksaker inom räckhåll och hon kan ta dem. Ibland slår hon iväg dem och ibland får hon grepp om dem, men man ser jättestor förbättring nu för bara en månad sedan.
Bara det att hon ser jättemycket mer. Innan, för någon månad sedan, såg hon i princip bara det som var rakt framför henne. När hon får syn på någonting nu, som rör på sig, vänder & lyfter hon på huvudet för att följa föremålet med blicken. Det är jättestor skillnad.
Ser hon någonting nu som intresserar henne, så flaxar hon med armarna för att få tag på det. Får hon tag i det, så greppar hon med bägge händerna stenhårt och försöker föra det till munnen. Allting ska ju in i munnen på henne. När hon inte har en leksak, räcker händerna gott & väl. Hon stoppar i dem så långt att hon klöks, men hon förstår ju inte det så hon försöker inte heller ta bort händerna. Det får jag göra, men då blir hon arg på mig, haha ^^ Eftersom hon alltid har händerna i munnen, så börjar jag undra om det kan vara att tänderna kliar.. Eller tandköttet, blir det ju - tänderna har ju inte kommit! När hon började dreggla och stoppa saker i munnen så trodde vi ju först det, men på BVC sade dem att det behöver inte bero på tänderna. Att hon dregglar kan vara för att hon började använda munnen mycket mer och då bildades mer saliv i munnen. Och att hon stoppar allt i munnen.. så gör ju barn, oavsett om det kliar eller inte.

Belle skrattar mycket mer nu också. Smilar hela tiden och tycker att allting är roligt. Jättemysigt verkligen att se henne så glad & nöjd. Man vill få henne att skratta hela tiden. Någonting som nästan alltid får henne att skratta är när man gör brumbrum ljud med läpparna. Det roliga är att hon har börjat göra dem också! Vi gjorde det så ofta, så en dag började hon också. Och när hon väl började, slutade det aldrig. Hon brumbrumar med läpparna konstant. Bara det att när hon gör det, så spottar hon kopiösa mängder ^^ Det ser jätteroligt ut :) min älskling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0