VÄNDPUNKTEN

VÄNDPUNKTEN - ett utdrag ur Ett Barns Första År

Bebisen har nu blivit tjugofyra veckor och har just lärt sig konsten att vända på sig. Han har rullat över från rygg till mage, och det märks att han är stolt över det. Det är en ganska invecklad manöver som de flesta barn klarar någon gång mellan fem och sju månaders ålder. Först lär de sig rulla från mage över på rygg. Några veckor senare lyckas de vända sig åt andra hållet.
Nu måste man som förälder vaka över sin bebis ännu noggrannare än förut. Men barn ska aldrig lämnas utan tillsyn på t.ex. skötbordet. Många barn har rullat av det medan mamman vänt ryggen till ett ögonblick för att ta fram en ren blöja. Även nyfödda kan ramla ner på grund av reflexerna!
Spädbarn är mycket tryggare på golvet, där de kan rulla runt av hjärtans lust. När de börjar känna sig säkrare kan de rulla över golvet med god fart.

IAKTTA DITT BARN
• Se till att det inte är för kallt i rummet och bred ut en stor filt på golvet. Klä av ditt barn och ta av blöjan så de kan göra på sig fritt. Sedan kan du sätta dig och njuta av dess lek.
• Vid sex månaders ålder kan de flesta barn sitta utan stöd en liten kort stund. Håller man de upprätt på ett fast underlag stöder de sig på benen och gungar kanske upp och ner. De kan vända på sig - först från magen till ryggen och senare tvärtom. Der tycker om att sträcka sig efter olika saker.
• Barnet iakttar allt och följer sina rörelser med blicken. Det vänder sig mot dig när du ropar och det skrattar och piper av förtjusning.
• Barnet är ständigt syselsatt med att titta, lyssna, peta och tugga - det lär sig något nytt hela tiden. Samtidigt tränar ditt barn sin kropp för att kunna krypa. Nästan varje dag klarar det någon ny rörelse.
• Nu när barnet kan flytta sig självt - även om det bara rullar runt - måste du ständigt se upp för faror. Se till att barnet aldrig lämnas ensamt där det kan ramla ner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0